Voor moslimvrouwen, door moslimvrouwen

De 4 beste vrouwen: Khadija bint Khuwaylid

Zaterdag 24 juni vond alweer het laatste event voor de zomervakantie plaats. De avond werd geopend met de Woorden van Allah. Ook hebben we met de bezoekers kort onze plannen gedeeld voor aankomend jaar, dus mocht je er niet bij zijn geweest dan raden we jullie zeker aan om onze socials in de gaten te houden.

Tijdens de lezing ging het over een bijzondere vrouw in de islamitische geschiedenis. Niet zomaar een vrouw, maar over één van de vier vrouwen, die in een authentieke hadith als perfect is beschreven, namelijk Khadija bint Khuwaylid (ra). Haar bijzondere kenmerk ten opzichte van de andere drie vrouwen is die van de rechtschapene moeder en echtgenote, met een rechtschapene echtgenoot. In haar leven is zij eerder getrouwd geweest, twee keer. Zij heeft daardoor uit deze huwelijken ook een aantal kinderen gehad. Eén van haar mannen is komen te overleden en van de ander is zij gescheiden. Khadija (ra) was dus niet alleen moeder, maar ook stiefmoeder. Ze was niet alleen weduwe, maar ook een gescheiden vrouw.

Ze had na de dood van haar vader veel bezittingen geërfd en zij was opzoek naar een betrouwbaar persoon die in haar plaats handel zou drijven in Shaam. Uiteindelijk kwam ze bij de Profeet salallahu ‘alayhi wa salam terecht en hij is toen voor haar gaan werken. Hij viel op vanwege zijn eerlijkheid, wat hem geliefd maakte bij de mensen en bij Khadija (ra).

Hoe bijzonder ze was, bleek ook uit het huwelijk met de Profeet salallahu ‘alayhi wa salam. De manier waarop Khadija de Profeet troostte toen hij de eerste boodschap(pen) ontving, liet ook zien hoe goed de band was tussen hen beide. Zij was dan ook de eerste persoon die de Islam accepteerde en bij hem bleef toen het moeilijker werd. Maar liefst drie jaar hebben de Profeet, Khadija en hun gezin samen in de vallei gewoond in verband met de boycot in Mekka. Khadija (ra) was de persoon die al haar bezit had opgeofferd om Banu Hashim te voorzien van eten en drinken, zodat ze niet zouden uithongeren. Dit laat dan ook zien wat voor grote steun Khadija is geweest voor de Profeet en haar rol in de beginperiode van de Islam.

Khadija (ra) was door haar daden niet alleen geliefd bij de mensen, maar haar positie bij Allah was ook hoog, aangezien in een hadith is overleverd dat Jibreel (as) speciaal naar de Profeet is gekomen, niet om iets te openbaren, maar om speciaal aan Khadija de salam namens Allah subhanahu wa ta’ala te geven. Naast de salam kwam Jibreel (as) ook om haar te vertellen dat er voor haar een plekje wacht in het Paradijs. Kort na deze gebeurtenis is Khadija (ra) komen te overlijden.

Geliefd was ze zeker én is ze nog steeds. Na haar dood praatte de Profeet salallahu ‘alayhi wa salam nog dagelijks over haar. Om haar te eren, eerde hij onder andere haar vriendinnen, door bijvoorbeeld dieren te offeren en dit te geven aan hen. Ook vandaag de dag is en blijft Khadija (ra) een voorbeeld voor iedere moslimvrouw. We raden eenieder dan ook aan om meer over haar en haar bijzondere eigenschappen te lezen. Mocht je ook benieuwd zijn naar de verhalen van de andere drie vrouwen dan zou ik vooral onze socials in de gaten houden, want in sha Allah volgt er binnenkort meer.

Laatste Videos

Aankomende activiteiten

Geen activiteiten

De Moslimvrouw. Alle rechten voorbehouden.